Macarons
Jag tänkte jag skulle dela med mig av ett gott recept jag bakade förra helgen.
Franska Macarons
Macarons ska varken vara frasiga eller torra. Jag tycker hellre att de gärna får vara lite sega i mitten. De fylls med en smörkräm och läggs ihop som en hamburgare.
Fler recept ur kategorin Franskt:Gratinerad löksoppa »Västerhavsbouillabaisse »Brioche »Crème brûlée »Vitlökssoppa »

Ingredienser
Grundrecept mandelkakor
4 stekologiska äggvitor
0.5 dlströsocker
150 gskållad och malen sötmandel
4 dlflorsocker
Grundrecept smörkräm
100 gmjukt smör
1.5 dlflorsocker
1 tskvaniljsocker
1 stekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg
Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 mskhallonsylt
Choklad- och hasselnötsmacarons
125 ghasselnötter (istället för mandel)
2 tskkakao
2 msknutella
1 mskkakao
Pistagemacarons
150 gpistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Grön hushållsfärg
Lakritsmacarons
svart hushållsfärg
1 tsklakritsgranulat, efter smak
2 tskSambuca, efter smak
Violmacarons
Röd och blå hushållsfärg
Violessens, efter smak
Tips
Receptet ger 25 macarons
(50 mandelkakor).
Det kan vara lite trixiga att få till macarons. Enklast är att grädda dem på Silpat som är en plastmatta som används istället för bakplåtspapper.
Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.
Vad gör jag med alla äggulor som blir över? Här är ett par tips:
Key lime pie
Vaniljkräm
Trifle med saffranssabaglione med färska fikon och bär
-
Annons:
-
Annons:
-
Annons:
Gör så här
1. Mandelkakor
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
10. Vispa ner äggulan.
11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
14. Rosa - hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.
16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.
18. Gröna - pistagemacarons
Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.
19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.
20. Svarta - lakritsmacarons
Färga macronsmeten med svart hushållsfärg
21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.
22. Violetta - violmacarons
Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.
23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).
ses