Recepten

Hejhej igen!

Nu sitter jag i köket och är inne på datorn. :) Brödet står på jäsning.
Sen det sissta receptet,  valnötsbrödet, det gjorde jag för några veckor sedan och det blev så himmla gott så jag tar med det också.
Här kommer recepten:


Ingredienser

Danskt rågbröd

Ett klassiskt grovt bröd med både syrlighet och sötma

4 dl Arla Ko® filmjölk
25 g jäst
1/2 dl Arla® smör-&rapsolja
1 1/2 tsk salt
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
3/4 dl brödsirap
4 dl grovt rågmjöl
3– 3 1/2 dl vetemjöl special
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö

Gör så här

Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200°. Häll degen i en smord, avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ca 30 min. Sänk temperaturen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag.




Ett fantastiskt gott bröd

Ett härligt bröd som påminner mycket om ciabatta.


Deg
5 dl  vatten, fingervarmt
1 dl  mjölk
25 gram  jäst, 1/2 paket
2 tsk  salt
1 msk  honung, eller strösocker
12,5 dl  vetemjöl, + mjöl till utbakning

Tillagning

Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö över ett par msk mjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 tim.

Värm ugnen till 240-250 grader.

Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.

Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.

Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig, men så ska det vara.

Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min.

Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.




Valnötsbröd

Ingredienser (2 portioner/st.)

50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk honung
3 tsk salt
100 gram valnötter, hackade
0,5 dl linfrön (hela)
0,5 dl pumpakärnor
3 dl dinkelmjöl
2 dl lantbrödsmjöl
9 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Värm vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och rör sedan ut jästen med en del av vattnet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt. Jäs övertäckt i cirka 40 minuter.
  3. Knåda degen och forma till 2 bröd. Alternativt smörj 2 formar och dela degen mellan dessa två. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  4. Ugnsvärme 225 grader.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader efter 10 minuter. Fortsätt grädda i cirka 35 minuter.
Lycka till!
Ha det bra!

ses



Kommentarer
Postat av: bästisen

aaahahahha sara asså jag kan inte vänta. det ska bli sjukt kul att träffa dig snart<33 det går verkligen inte att vänta jag vill att ni kommer nu aaaa

2010-09-26 @ 15:26:12
URL: http://simhoppscecilias.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0