Recepten
Hejhej igen!
Nu sitter jag i köket och är inne på datorn. :) Brödet står på jäsning.
Sen det sissta receptet, valnötsbrödet, det gjorde jag för några veckor sedan och det blev så himmla gott så jag tar med det också.
Här kommer recepten:
Danskt rågbröd
4 dl Arla Ko® filmjölk
25 g jäst
1/2 dl Arla® smör-&rapsolja
1 1/2 tsk salt
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
3/4 dl brödsirap
4 dl grovt rågmjöl
3– 3 1/2 dl vetemjöl special
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
Ett fantastiskt gott bröd
Ett härligt bröd som påminner mycket om ciabatta.
Värm ugnen till 240-250 grader.
Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.
Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig, men så ska det vara.
Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min.
Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.
Valnötsbröd
Ha det bra!
ses
Nu sitter jag i köket och är inne på datorn. :) Brödet står på jäsning.
Sen det sissta receptet, valnötsbrödet, det gjorde jag för några veckor sedan och det blev så himmla gott så jag tar med det också.
Här kommer recepten:
Ingredienser
Danskt rågbröd
Ett klassiskt grovt bröd med både syrlighet och sötma
4 dl Arla Ko® filmjölk25 g jäst
1/2 dl Arla® smör-&rapsolja
1 1/2 tsk salt
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
3/4 dl brödsirap
4 dl grovt rågmjöl
3– 3 1/2 dl vetemjöl special
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
Gör så här
Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200°. Häll degen i en smord, avlång bakform, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa ca 30 min. Sänk temperaturen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna på galler. Linda in brödet i en bakduk och låt det ligga till nästa dag.Ett fantastiskt gott bröd
Ett härligt bröd som påminner mycket om ciabatta.
Deg | ||
5 dl vatten, fingervarmt | ||
1 dl mjölk | ||
25 gram jäst, 1/2 paket |
2 tsk salt |
1 msk honung, eller strösocker |
12,5 dl vetemjöl, + mjöl till utbakning |
Tillagning
Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö över ett par msk mjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 tim.Värm ugnen till 240-250 grader.
Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.
Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig, men så ska det vara.
Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min.
Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.
Valnötsbröd
Ingredienser (2 portioner/st.)
50 gram | jäst |
6 dl | vatten |
2 msk | honung |
3 tsk | salt |
100 gram | valnötter, hackade |
0,5 dl | linfrön (hela) |
0,5 dl | pumpakärnor |
3 dl | dinkelmjöl |
2 dl | lantbrödsmjöl |
9 dl | vetemjöl special |
Gör så här
- Värm vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och rör sedan ut jästen med en del av vattnet.
- Tillsätt övriga ingredienser. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt. Jäs övertäckt i cirka 40 minuter.
- Knåda degen och forma till 2 bröd. Alternativt smörj 2 formar och dela degen mellan dessa två. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- Ugnsvärme 225 grader.
- Grädda i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader efter 10 minuter. Fortsätt grädda i cirka 35 minuter.
Ha det bra!
ses
Kommentarer
Postat av: bästisen
aaahahahha sara asså jag kan inte vänta. det ska bli sjukt kul att träffa dig snart<33 det går verkligen inte att vänta jag vill att ni kommer nu aaaa
Trackback