Hallonpannacotta paj
Hallonpannacottapaj
26 stycken Oreokakor
60 g smör el margarin
2 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl grädde
0,5 dl socker
225-250 gram hallon, färska el frysta
Gör så här:
Kör oreokakorna i en matberedare eller kavla sönder dem i en påse, det ska bli fina kaksmulor.
Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
Tryck ut blandningen i pajform, 24 cm i dm. (Jag använde en springform som är 24 cm.)
Ställ formen kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 minuter.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även ner vaniljstången.
Häll på grädde och socker och låt blandningen sjuda över låg värme i några minuter. Lyft ur vaniljstången.
Ta av kastrullen från plattan.
Om du använder frysta hallon (det gjorde jag) lägger du dem i en kastrull och värmer dem på svag värme tills de tinat och går att mosa. Lägg dem sedan i en sil och passera dem så mycket du kan, det ska bara vara frön kvar i silen. Hallonen ska blandas ner i grädden.
Om du använder färska hallon kan du mixa dem direkt med t ex en stavmixer till en puré. Rör sedan ner dem i grädden som vanligt.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur vattnet. Lägg dem i gräddblandningen och rör om tills de smält.
Ta fram oreobotten ur kylen och häll på pannacottan ovanpå. Låt stå kallt i minst 3 timmar.
Dekorera med färska hallon. Jag hade på björnbär också. :)